• Αρχική
  • Blog
  • Ενοικίαση διαμερισμάτων (για φοιτητές)

Ενοικίαση διαμερισμάτων το 2023 - για φοιτητές (και όχι μόνο)

Τελευταία ενημέρωση: 2023-05-04

Ενοικίαση διαμερισμάτων το 2023 - για φοιτητές (και όχι μόνο)
  • Πόσο χρόνο και προσπάθεια πρέπει να ξοδέψει ένας φοιτητής για να βρει ένα διαμέρισμα για ενοικίαση;
  • Τι πρέπει να προσέξει σε ένα διαμέρισμα;
  • Πόσο σημαντική είναι η ανάγνωση συμβολαίου;
  • Μπορεί να βρεθεί το ιδανικό διαμέρισμα;

Είναι γεγονός πως ο χώρος των ενοικιάσεων ακινήτων έχει αλλάξει, κυρίως αρνητικά, λόγω της πανδημίας. Αν είσαι φοιτητής/φοιτήτρια και σε ενδιαφέρει να μάθεις τι πρέπει να ξέρεις πριν την ενοικίαση του διαμερίσματός σου, τότε διάβασε παρακάτω.

Ιδιώτης ή μεσίτης;

Αυτά που χρειάζεσαι από τον σπιτονοικοκύρη σου είναι οι άμεσες επισκευές, η τήρηση των συμφωνιών, η επιστροφή της εγγύησής σου, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και η ειλικρινής επικοινωνία μαζί του. Τι να επιλέξεις, όμως; Έναν μεσίτη ή έναν ιδιώτη;

Διαθεσιμότητα

Ένα από τα πλεονεκτήματα του μεσιτικού γραφείου είναι ότι θα υπάρχει άτομο διαθέσιμο να σε εξυπηρετήσει ανά πάσα στιγμή χωρίς να πρέπει να ψάχνεις τον ιδιοκτήτη.

Από την άλλη πλευρά, ένας ιδιώτης που ζει κοντά και έχει μόνο ένα ή δύο διαμερίσματα, μπορεί να παρέχει πιο προσωπική και ταχύτερη εξυπηρέτηση από ότι ένα μεσιτικό γραφείο.

Πόροι

Τα μεσιτικά γραφεία συνήθως συμπεριφέρονται πιο επαγγελματικά από τους ιδιώτες σχετικά με τις επισκευές και τις συντηρήσεις. Επίσης, έχουν περισσότερους οικονομικούς πόρους, πράγμα που τους επιτρέπει να αναλάβουν άμεσα μεγάλες και δαπανηρές επισκευές. Ακόμη και αν έχεις πρόβλημα με κάτι σημαντικό και θέλεις να φύγεις από το διαμέρισμα, ένας μεσίτης είναι πολύ πιθανό να σου προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή.

Ένας ιδιώτης από την άλλη, μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμος να ξοδέψει χρήματα για επισκευές λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Επίσης, ο χρόνος του πιθανόν να είναι περιορισμένος λόγω εργασίας ή να μένει σε απόμακρη περιοχή. Ωστόσο, ένας ιδιώτης πολλές φορές θα ενδιαφερθεί περισσότερο για τα προβλήματα του σπιτιού και την επιδιόρθωση αυτών, διότι μην ξεχνάς ότι το σπίτι το αγόρασε και το πονάει πιο πολύ. Τέλος, ένας ιδιώτης θα επιδιώξει παραπάνω να έχει μια καλή συνεργασία με τους ενοίκους, γιατί μπορεί το ενοίκιο να αποτελεί μεγάλο μερίδιο του εισοδήματός του, σε αντίθεση με τον μεσίτη.

Διαδικασίες και πρωτόκολλο

Τα μεσιτικά γραφεία έχουν την τάση να τηρούν κατά γράμμα τους κανόνες και τα διαδικαστικά, όπως για παράδειγμα οι συχνές επιθεωρήσεις σπιτιού, η αλλαγή κλειδαριάς με κάθε νέο ένοικο και η κατοχή αποθήκης επίπλων για τη διευκόλυνση των ενοικιαστών. Βέβαια, είναι πιθανό να συνδεθούν λιγότερο συναισθηματικά μαζί σου από ότι ένας ιδιώτης. Ως εκ τούτου, είναι πιο αποφασισμένοι να καταλήξουν σε επιχειρηματικές αποφάσεις και συμβιβασμούς, όπως η λύση του συμβολαίου εάν δεν καταβληθεί η μεσιτική αμοιβή ή τα χρήματα για την εγγύηση.

Ένας ιδιώτης, από την άλλη πλευρά, λόγω διαπροσωπικής σχέσης με τον σπιτονοικοκύρη, μπορεί να είναι πιο ευέλικτος και να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και ενδιαφέροντά του. Για παράδειγμα, ένας ιδιώτης θα σε αφήσει πιο εύκολα να έχεις ένα κατοικίδιο ή συγκάτοικο, παρά τη συνήθη επιβολή αυστηρής πολιτικής που υπάρχει. Επίσης, θα κατανοήσει τα οικονομικά στενέματά σου και πιθανότατα να συμφωνήσει για την ενοικίαση του σπιτιού χωρίς προκαταβολή ενοικίου. Πρόσεξε όμως: μπορεί να σου προτείνουν ενοικίαση χωρίς μισθωτήριο/συμβόλαιο. Να γνωρίζεις ότι σε αυτή τη περίπτωση δε πρόκειται για ευελιξία. Εκτός του έτσι θα πάρεις μέρος σε φοροδιαφυγή, δε θα έχεις και καμία νομική προστασία ως ενοικιαζόμενος.

Επιπλωμένο ή μη-επιπλωμένο;

Τα βασικά έπιπλα και συσκευές που πρέπει να έχει ένα επιπλωμένο σπίτι είναι: κρεβάτι, κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο, τραπέζι, κλιματιστικό και καναπέδες. Φυσικά, οτιδήποτε άλλο είναι καλοδεχούμενο. Ένα μη-επιπλωμένο σπίτι συνήθως έχει μερικά από τα παραπάνω, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο.

Αν επιλέξεις να μείνεις σε ένα επιπλωμένο διαμέρισμα, τότε πρέπει να διαβάσεις καλά το συμβόλαιο και να δεις τι αναγράφεται σχετικά με τις φθορές επίπλων. Οπωσδήποτε πρέπει να βγάλεις φωτογραφίες (ή ακόμα και βίντεο) τη πρώτη μέρα που θα μπεις μέσα.

Αν έχεις ήδη έπιπλα και ηλεκτρικά είδη, τότε μπορείς να βρεις ένα πιο οικονομικό διαμέρισμα, αφού συνήθως τα επιπλωμένα είναι πιο ακριβά. Θυμήσου όμως ότι αν δε χωράνε στο ασανσέρ, θα έχεις πρόβλημα και πιθανόν να χρειαστείς μεταφορική με γερανό!

Το να αγοράσεις τα δικά σου έπιπλα είναι καλή ιδέα μόνο αν ξέρεις ότι θα τα κρατήσεις. Τα μεταχειρισμένα έπιπλα και οι μεταχειρισμένες συσκευές από ένα καλό online marketplace (π.χ. poulaw.gr) είναι μια άκρως συμφέρουσα επιλογή.

Συγκατοίκηση ή όχι;

Η συγκατοίκηση είναι μια μεγάλη κουβέντα κι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως από τον χαρακτήρα σου και την οικονομική σου κατάσταση. Στις μέρες μας ο προσωπικός χώρος του καθενός είναι πολύτιμος και όλοι θέλουμε να τον διαμορφώσουμε και να τον διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.

Εάν είσαι εσωστρεφής χαρακτήρας και σου αρέσει να περνάς ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου, τότε μια μικρή και ήσυχη γκαρσονιέρα είναι ό,τι πρέπει για εσένα. Εάν, τώρα, χαρακτηρίζεσαι από εξωστρέφεια και σου αρέσει να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους, η συγκατοίκηση θα σου ταιριάξει γάντι. Αν το budget σου είναι αρκετό, δεν έχουμε να συζητήσουμε και πολλά, οι επιλογές είναι όλες δικές σου. Αν όμως πρέπει να περιορίσεις τα έξοδά σου, θα χρειαστεί να συγκατοικήσεις.

Αν και ακούγεται ωραίο να συγκατοικήσεις με φίλους/φίλες, πολλές φορές η καθημερινή τριβή οδηγεί σε καβγάδες. Είναι σημαντικό να συμφωνηθούν όλοι οι κανόνες του σπιτιού εξ’ αρχής (καθαριότητα, θόρυβος, λογαριασμοί) και να οριστεί στο συμβόλαιο τι θα γίνει, ας πούμε, αν κάποιος αποφασίσει να φύγει.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την ασφάλειά σου εν μέσω πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, εάν αποφασίσεις να συγκατοικήσεις, συνιστούμε να σκεφτείς κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθούνται μέσα στο σπίτι. Παραδείγματος χάριν το πλύσιμο χεριών κατά την είσοδο στο σπίτι, περιορισμός ατόμων που θα εισέρχονται στην οικία και φυσικά, τήρηση των εκάστοτε μέτρων που προτείνει το κράτος και ο Π.Ο.Υ. Για περισσότερα, διάβασε τις συμβουλές μας για τις αγοραπωλησίες κατά τη πανδημία.

Σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις πριν κλείσεις το σπίτι

Υπάρχει εγκληματικότητα στην περιοχή;

Η εγκληματικότητα της περιοχής είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να προσέξεις. Γενικά, μην ενθουσιαστείς αν βρεις ένα πολύ φθηνό σπίτι και σου φαίνεται σαν τη χρυσή ευκαιρία. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, κάτι δεν πάει και τόσο καλά. Ίσως να φταίει η εγκληματικότητα της περιοχής που οδηγεί σε τόσο χαμηλά ενοίκια. Μια καλή ιδέα είναι να περάσεις από τη γειτονιά το βράδυ πριν το κλείσεις, για να δεις "τι παίζει".

Αν ανησυχείς για την εγκληματικότητα, καλό είναι το διαμέρισμα ή το σπίτι που θα βρεις να παρέχει πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, όπως συναγερμό, επαρκή φωτισμό (με ανίχνευση κίνησης), πόρτες ασφαλείας, παντζούρια, κάμερες οικοδομής και θυροτηλεφώνου κ.ο.κ.

Θεωρείται φοιτητική η περιοχή;

Όταν είσαι φοιτητής, θέλεις να είσαι ξέγνοιαστος και να περνάς καλά, αλλά πρέπει να είσαι και υπεύθυνος και να σέβεσαι τους γείτονές σου. Αν είσαι party animal, είναι καλή ιδέα η πολυκατοικία που θα βρεις να αποτελείται από άλλους φοιτητές και όχι από εργαζόμενους και οικογένειες. Στην περίπτωση όμως που δε βρεις, απλώς τήρησε τις ώρες κοινής ησυχίας και θα είσαι μία χαρά.

Αν, βέβαια, αγαπάς την ησυχία ή έχεις βρει κάποια δουλειά, τότε τι καλύτερο από μία ήρεμη περιοχή/πολυκατοικία.

Η περιοχή είναι κεντρική ή προάστιο;

Τα διαμερίσματα στο κέντρο είναι πιο φθηνά, προσβάσιμα και προτιμώνται από πολλούς φοιτητές. Όμως, βρίσκονται σε παλιές πολυκατοικίες, έχουν περισσότερα έξοδα συντήρησης και είναι πιο εύκολος στόχος για διαρρήκτες.

Αντίθετα, τα σπίτια σε μια πιο απομακρυσμένη περιοχή είναι σαφώς πιο μακριά και με δύσκολη προσβασιμότητα, αλλά συνήθως είναι πιο καινούρια και προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες και τεχνολογίες.

Έχεις αμάξι;

Αν δεν έχεις αμάξι, τότε μπορείς να γλιτώσεις χρήματα βρίσκοντας ένα σπίτι χωρίς χώρο parking. Βέβαια, θα πρέπει να σκεφτείς διάφορες επιλογές που να σου προσφέρουν εύκολη μετακίνηση. Ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο πόλης ή ένα ηλεκτρικό πατίνι θα μπορούσαν να σου λύσουν τα χέρια όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε σχέση με την κίνηση. Άσε που θα έχει και θετικό πρόσημο στο περιβάλλον και την φυσική σου κατάσταση.

Από την άλλη, αν έχεις αμάξι, θα πρέπει να βρεις μια περιοχή που να σου προσφέρει χώρο στάθμευσης. Συνήθως, το κέντρο θα σε δυσκολέψει σε αυτό το κομμάτι και ίσως θα πρέπει να ξοδεύεις επιπλέον χρήματα σε κάποιο ιδιωτικό parking.

Τι ταχύτητα ίντερνετ προσφέρεται στην περιοχή;

Φοιτητής χωρίς ίντερνετ δεν γίνεται. Δες online τι ταχύτητες προσφέρονται στη περιοχή πριν κλείσεις το σπίτι και σιγουρέψου ότι θα σε καλύπτουν.

Πόσα χρόνια είναι το μισθωτήριο;

Συνήθως τα μισθωτήρια διαρκούν 1 με 2 χρόνια. Αν όμως κάτι δε σου αρέσει και πολύ, μπορείς να ζητήσεις κλείσετε το σπίτι για μικρότερο διάστημα. Να θυμάσαι όμως πως οι πιο πολλοί ενοικιαστές σε φοιτητικές περιοχές θέλουν τα μισθωτήρια να τρέχουν Σεπτέμβρη με Σεπτέμβρη.

Πόσο απέχει το διαμέρισμα από το πανεπιστήμιο;

Συνήθως, τα σπίτια στις πανεπιστημιουπόλεις είναι ειδικά κατασκευασμένα για φοιτητές κοντά στη σχολή και πιο οικονομικά. Μπορεί, βέβαια, να απέχουν από το κέντρο της πόλης, αλλά μη σε πειράζει και πολύ καθώς όπου υπάρχουν φοιτητές, υπάρχει και ζωή (μαγαζιά, καφέ, clubs, κ.α). Αν είσαι σε δίλημμα για την επιλογή περιοχής, βρες και ρώτα παλιούς φοιτητές της σχολής (σε ομάδες στα social media, για παράδειγμα).

Υπάρχουν καταστήματα κοντά;

Άλλη μια συμβουλή είναι να βρεις ένα σπίτι που να έχει πρόσβαση σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καφετέριες, φούρνους και γυμναστήρια.

Είναι καθαρή και προσεγμένη η πολυκατοικία;

Για λόγους υγιεινής (όχι μόνο για την πανδημία) καλό θα ήταν να βρεις μια πολυκατοικία που καθαρίζεται τακτικά από συνεργείο καθαρισμού και εφαρμόζει κανόνες υγιεινής. Καλό θα ήταν η περιοχή σου όχι μόνο να φαίνεται καθαρή, αλλά να είναι ευάερη και να μην υπάρχουν έντονες μυρωδιές από κάδους σκουπιδιών.

Τι κοινόχρηστα έχει η πολυκατοικία και τι θέρμανση προσφέρει;

Αν θέλεις ένα διαμέρισμα σε ψηλό όροφο, πρέπει να βρεις μια πολυκατοικία με καλό και άνετο ασανσέρ. Κάποια στιγμή, μπορεί να χρειαστεί να κουβαλήσεις έπιπλα, βαλίτσες, σάκους κλπ. Βέβαια, άλλος ένας παράγοντας που θα πρέπει να κοιτάξεις είναι η τιμή των κοινοχρήστων και αν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά.

Επίσης, η θέρμανση και η ψύξη είναι πολύ σημαντικές για τη διαβίωσή σου στο διαμέρισμα. Θέλεις αυτόνομη θέρμανση, φυσικό αέριο, θερμοσίφωνα, κλιματιστικό, θερμοπομπό, καλοριφέρ ή/και κάτι άλλο; Κάθε ένα από αυτά σου προσφέρει ξεχωριστές δυνατότητες και ξεχωριστές τιμές. Κάνε μια έρευνα πρώτα σχετικά με το είδος θέρμανσης που προσφέρει κάθε σπίτι και δες τι σε συμφέρει. Το καλό είναι ότι τα έξοδα συντήρησης των συσκευών ενέργειας (μπόιλερ, κτλ.) είναι ευθύνη του ενοικιαστή (σπιτονοικοκύρη) και όχι του ένοικου.

Έχει μπαλκόνι το διαμέρισμα;

Είτε είσαι σπιτόγατος, είτε είσαι του έξω, το σπίτι που θα επιλέξεις πρέπει να σου βγάζει όμορφα συναισθήματα. Συνήθως ένα μπαλκόνι, μία αυλή, ή μία βεράντα με θέα μας κάνουν αυτόματα να νιώθουμε πιο όμορφα και πιο ελεύθερα – ειδικά σε μικρό σπίτι. Θυμήσου, όμως, ότι η καλή θέα σίγουρα θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω.

Επιτρέπονται τα κατοικίδια;

Αν σκοπεύεις να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο ή αν ήδη έχεις ένα, καλό είναι να μάθεις αν (και ποια) κατοικίδια επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας και στο διαμέρισμα.

Αν έχεις σκύλο, πρέπει η περιοχή που θα βρεις να σου παρέχει πρόσβαση σε πάρκα ή άλλους χώρους εκτόνωσής του.

Βιωσιμότητα και αειφόρος διαβίωση

Καθώς συνειδητοποιούμε τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον, είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε υπόψη βιώσιμες επιλογές διαβίωσης όταν επιλέγουμε ένα διαμέρισμα. Ερευνήστε εάν το κτίριο προσφέρει χαρακτηριστικά όπως ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα, κατάλληλη μόνωση ή ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, λάβετε υπόψη την εγγύτητα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Επιλέγοντας μια φιλική προς το περιβάλλον ενοικίαση, όχι μόνο εξοικονομείτε λογαριασμούς κοινής ωφελείας αλλά συμβάλλετε και σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Να θυμάσαι…

Οι εποχές αλλάζουν. Μπορεί το "ιδανικό" σπίτι να μην υπάρχει, αλλά αν είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα, θα βρεις ένα σπίτι που θα σε εξυπηρετήσει και θα σου διευκολύνει τη ζωή. Σου ευχόμαστε αξέχαστα φοιτητικά χρόνια!

Δείτε Επίσης: Έξτρα εισόδημα, χωρίς έξτρα κόπο!