• Αρχική
  • Blog
  • Οδηγός αγοράς μεταχειρισμένων επίπλων

Οδηγός αγοράς μεταχειρισμένων επίπλων (φθηνά και ποιοτικά)

Οδηγός αγοράς μεταχειρισμένων επίπλων (φθηνά και ποιοτικά)

7 συμβουλές για να αγοράσεις μεταχειρισμένα έπιπλα - ποιοτικά και οικονομικά

  • Μόλις νοίκιασες νέο διαμέρισμα;
  • Σκέφτεσαι πώς να το εξοπλίσεις και να το διακοσμήσεις;
  • Θέλεις να αλλάξεις ύφος και στιλ σε ένα δωμάτιο που δε σε εκφράζει πια ή δεν είναι λειτουργικό;

Η εύκολη λύση ίσως είναι να αρχίσεις την αναζήτησή σου από τις μεγάλες αλυσίδες και τα καταστήματα one-stop-shop που προσφέρουν προκατασκευασμένες λύσεις, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές σου προδιαγραφές. Αυτό είναι βολικό και πιθανόν να επιταχύνει τη διαδικασία, αλλά είναι σίγουρο ότι ο χώρος δε θα διακρίνεται για την πρωτοτυπία του.


Αν λοιπόν θέλεις να διαμορφώσεις έναν χώρο με ιδιαίτερη άποψη, τα μεταχειρισμένα έπιπλα αποτελούν μία καλή εναλλακτική. Σίγουρα δεν θέλεις περιττά έξοδα, όταν έχεις πληρώσει νοίκια και εγγυήσεις, μετακόμιση, αμοιβή του μεσίτη και όλα τα άλλα κόστη μιας μετεγκατάστασης.


Εκτός από την αισθητική και την οικονομία, η αγορά μεταχειρισμένων επίπλων έχει κάποια πρόσθετα πλεονεκτήματα:


  • Συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης των πόρων του πλανήτη.

Για την κατασκευή ειδών μαζικής παραγωγής απαιτούνται πρώτες ύλες και παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Τα φθηνότερα έπιπλα σχεδιάζονται για να έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Σε μερικά χρόνια θα παρουσιάσουν φθορές από πλευράς κατασκευής ή θα θεωρούνται ξεπερασμένα και θα πρέπει να αντικατασταθούν λόγω αισθητικής, καταλήγοντας ενδεχομένως σε κάποια χωματερή.


  • Συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Αγοράζοντας μεταχειρισμένα έπιπλα από κάποιο τοπικό κατάστημα ή κάποιον ιδιώτη, τα χρήματα που επενδύεις τροφοδοτούν την κοινότητα και όχι κάποια μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα.


  • Τα μεταχειρισμένα έπιπλα έχουν προσωπικότητα, χαρακτήρα και τη δική τους ιστορία.

Έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και αν έχουν μερικά σημάδια και γρατσουνιές, μπορεί να συμβάλλει στη μοναδικότητά τους.


  • Τα μεταχειρισμένα έπιπλα προσφέρονται για δημιουργικές παρεμβάσεις.

Αν σου αρέσει να μαστορεύεις, μπορείς να δώσεις νέα πνοή και εμφάνιση σε ποιοτικά έπιπλα που αγόρασες φθηνά γιατί δεν ήταν σε άριστη κατάσταση.


Έχοντας υπ’ όψη τα παραπάνω, ίσως είναι καλή ιδέα να κάνεις την έρευνά σου στο poulaw.gr για κάποια vintage έπιπλα ή διακοσμητικά για συγκεκριμένη χρήση που λείπουν από το σπίτι σου. Κάθε αγορά μεταχειρισμένων ειδών, όμως, έχει τις ιδιαιτερότητές της και τα έπιπλα δεν αποτελούν εξαίρεση.


Δες παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τυχόν λάθη και να καταλήξεις στη βέλτιστη επιλογή, σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις και τις ιδιαιτερότητες του χώρου σου.

1) Καθόρισε ακριβώς τις ανάγκες σου

Πριν ακόμη αρχίσεις τη διαδικτυακή σου έρευνα πρέπει να έχεις μια ξεκάθαρη ιδέα ως προς το τι ακριβώς θέλεις, αλλιώς μπορεί να ξεφύγεις από τον στόχο σου. Η προσφορά είναι μεγάλη, οι πωλητές πολλοί. Ενδέχεται να συναντήσεις κάποιο άλλο έπιπλο που σου αρέσει ιδιαίτερα ή μια μεγάλη ευκαιρία, με αποτέλεσμα αντί για το χαμηλό τραπεζάκι που έψαχνες, να καταλήξεις με μια ροκοκό πολυθρόνα. Δεν είναι κακή ιδέα να πάρεις χαρτί και μολύβι και να κάνεις μια λίστα με τις ιδιότητες αυτού που θα ήθελες να βρεις.

2) Ετοιμάσου για εκτεταμένη έρευνα που μπορεί να πάρει χρόνο

Υπάρχει μεγάλη προσφορά στις πωλήσεις μεταχειρισμένων επίπλων στο poulaw.gr και σε διάφορες άλλες πλατφόρμες και θα χρειαστείς χρόνο για να εξετάσεις όλες τις προτάσεις, να συγκρίνεις τιμές, κτλ. Οι αγγελίες για μεταχειρισμένα έπιπλα ανανεώνονται καθημερινά και όπως είναι φυσικό, τα καλύτερα κομμάτια ή οι μεγάλες ευκαιρίες φεύγουν γρήγορα. Αφιερώνοντας καθημερινά λίγο χρόνο, θα βρεις αυτό που πληροί τις ανάγκες σου. Μόλις το βρεις, μην καθυστερήσεις να πάρεις την τελική σου απόφαση. Υπάρχουν και άλλοι που ψάχνουν όπως εσύ και ίσως είναι πιο γρήγοροι!

3) Χρησιμοποίησε τη μεζούρα σου

Βρήκες λοιπόν έναν τριθέσιο καναπέ ή μια τραπεζαρία σετ που ταιριάζει τέλεια με τα χρώματα και το στιλ του χώρου. Πριν όμως στείλεις τη μεταφορική για να το παραλάβει, βγάλε τη μεζούρα σου, μέτρησε προσεκτικά τις διαστάσεις του χώρου και δες αν το έπιπλο χωράει. Αν δεν αναγράφονται οι διαστάσεις στην καταχώρηση, μη διστάσεις να ζητήσεις από τον πωλητή να σου δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

4) Μην αγοράσεις τα παρακάτω έπιπλα

Μπορείς να βρεις πραγματικές ευκαιρίες αγοράζοντας από δεύτερο χέρι, άλλα υπάρχουν κάποια έπιπλα που είναι καλύτερο να αγοράσεις καινούρια. Μερικά από αυτά είναι:

  • Ταπετσαρισμένα έπιπλα με μεγάλη φθορά. Για παράδειγμα, καναπέδες με βαθουλώματα και μαξιλάρες που έχουν χάσει εντελώς το σχήμα τους είναι εντελώς άβολοι και δύσκολο να επιδιορθωθούν. Ακόμη και αν είναι τεχνικά εφικτό να επανέλθουν τέτοια ταλαιπωρημένα έπιπλα σε καλύτερη κατάσταση, οι υπηρεσίες ενός ειδικού κοστίζουν και δεν αξίζει τον κόπο.
  • Έπιπλα με μεταχειρισμένα στρώματα. Μπορεί να μην είναι υγιεινό να κοιμηθείς σε ένα κρεβάτι ή καναπέ – κρεβάτι με στρώμα που δεν γνωρίζεις πόσο καθαρό (ή βρώμικο) είναι. Ακόμη και αν φαίνεται σε άριστη κατάσταση μπορεί να υπάρχουν αποικίες ακάρεων ή άλλων ζωυφίων που δε διακρίνονται με γυμνό μάτι.
  • Έπιπλα που μυρίζουν. Αν έχει καταλήξει σε κάποιο έπιπλο και έχεις έλθει σε συμφωνία με τον πωλητή, αλλά διαπιστώσεις όταν τον επισκεφτείς για να το παραλάβεις ότι μυρίζει τσιγάρο, μούχλα ή σκυλί, να ξέρεις ότι είναι δύσκολο να απαλλαγείς από τη μυρωδιά, όσο σχολαστικά και αν το καθαρίσεις.

5) Αν σου φανεί ακριβό, ζήτησε μια καλύτερη τιμή

Όταν αγοράζεις μεταχειρισμένα έπιπλα στοχεύεις να βρεις αυτό που χρειάζεσαι σε μια συμφέρουσα τιμή. Ακόμη και αν δεν είναι σε άριστη κατάσταση θα πρέπει να συνυπολογίσεις τον χρόνο και τα έξοδα επισκευής που θα χρειαστείς για αυτήν τη διαδικασία. Αν δεις κάτι που σε ικανοποιεί, αλλά πουλιέται σε τιμή που υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σου, μη διστάσεις να ζητήσεις μια καλύτερη τιμή. Μην ξεχνάς ότι μιλάς σε ιδιώτη και όχι σε επιχείρηση. Συχνά οι πωλητές είναι έτοιμοι να ρίξουν την τιμή για να ξεφορτωθούν κάποια έπιπλα. Πολλές φορές στην αρχική τιμή έχουν υπολογίσει το ενδεχόμενο για παζάρι. Μέσα από τη διαπραγμάτευση είναι δυνατό να έλθετε σε μια συμφωνία που θα αφήσει και τους δυο σας ικανοποιημένους.

6) Έλεγξε την ποιότητα των υλικών

Τα έπιπλα που είναι κατασκευασμένα από ποιοτικά υλικά αντέχουν στον χρόνο και δε χάνουν την αξία τους. Όσο όμορφο και αν είναι ένα τραπεζάκι ή μια πολυθρόνα, αν είναι κατασκευασμένο από MDF ή μαλακό ξύλο, όπως το πεύκο, μάλλον δε θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα μαλακά και πορώδη ξύλα απορροφούν υγρασία, φουσκώνουν και παρουσιάζουν παραμορφώσεις. Συχνά επίσης κιτρινίζουν και ξεφτίζουν, κάτι που δείχνει ότι το έπιπλο έχει πια γεράσει.


Από την άλλη μεριά, τα σκληρά ξύλα όπως η οξιά ή το μαόνι, δηλώνουν συνήθως καλύτερη ποιότητα κατασκευής και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα ελέγξεις επίσης εξονυχιστικά, για βαθιές γρατσουνιές, σαράκι ή άλλες ζημιές που δεν επιδέχονται επισκευή.


Υψηλής ποιότητας κλειδαριές και μεντεσέδες από γνωστές μάρκες υποδεικνύουν συνήθως ότι το έπιπλο φτιάχτηκε με μεράκι και θα το χαρείς για αρκετό καιρό. Ζήτησε από τον πωλητή πληροφορίες και φωτογραφίες για τα υλικά κατασκευής του επίπλου που σε ενδιαφέρει.

7) Το διάλεξες, αλλά είναι πραγματικά αυτό που θέλεις;

Για κάποιες κατηγορίες μεταχειρισμένων επίπλων δεν αρκεί να δεις τις φωτογραφίες τους και να διαβάσεις την περιγραφή τους. Πρέπει να τα ακουμπήσεις, να κάτσεις πάνω τους, να τα μυρίσεις, να τα κοιτάξεις από κάτω και από πίσω, πριν αποφασίσεις αν σου κάνουν ή όχι. Αν πρόκειται να δώσεις, για παράδειγμα, κάποιο σημαντικό ποσό για μια vintage πολυθρόνα, επιβάλλεται να την εξετάσεις από κοντά. Για αυτό τον λόγο πρέπει να ψάχνεις εξ’ αρχής για πωλητές που βρίσκονται στην ίδια πόλη ή την ίδια περιοχή με εσένα.


Υπάρχουν βέβαια και κάποια μεταχειρισμένα μικροέπιπλα ή αντικείμενα οικιακής χρήσης που θα μπορούσες ενδεχομένως να αγοράσεις χωρίς να κάνεις αυτοψία - μια ανθοστήλη ή μια συρταριέρα για παράδειγμα.

Εν κατακλείδι

Είτε θέλεις να εξοπλίσεις όλο το σπίτι σου από το μηδέν, είτε απλά ψάχνεις για ένα έπιπλο που θα ανανεώσει τον χώρο σου, μπορείς να βρεις πρωτότυπα μεταχειρισμένα έπιπλα από ιδιώτες. Για να πετύχεις μια έξυπνη αγορά, πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά τα είδη προς πώληση, να κάνεις προσεκτική επιλογή και να έχεις την υπομονή να περιμένεις μέχρι να βρεις ακριβώς αυτό που σου ταιριάζει σε συμφέρουσα τιμή.


Δείτε Επίσης: Έξτρα εισόδημα, χωρίς έξτρα κόπο!