Αναπαλαίωση επίπλων - Οδηγός (2023)

Τελευταία ενημέρωση: 2023-05-04

Αναπαλαίωση επίπλων - Οδηγός (2023)
  • Έχεις παλιά έπιπλα τα οποία έχουν χάσει την αρχική τους αισθητική;
  • Θα ήθελες να “σενιάρεις” τα vintage έπιπλά σου, αλλά διστάζεις επειδή είναι κάτι που δεν έχεις ξανακάνει;
  • Χρειάζεσαι νέα έπιπλα, αλλά δεν θέλεις να ξοδέψεις πολλά χρήματα για κάτι καινούριο;
  • Χρειάζεσαι απλώς μια αλλαγή στον χώρο σου, ή ένα δημιουργικό χόμπι;

Η αναπαλαίωση επίπλων είναι ένας πολύ ευχάριστος και δημιουργικός τρόπος να περάσεις τον χρόνο σου. Σίγουρα θα σε γλιτώσει από περιττά έξοδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί το αποτέλεσμα να είναι πιο ικανοποιητικό απ’ ό,τι θα περίμενες. Με λίγη δουλειά μπορείς να αποφύγεις την αγορά ενός καινούριου επίπλου, το οποίο πιθανόν να μην ταιριάζει και απόλυτα με την αισθητική σου, δίνοντας νέα πνοή σε ένα έπιπλο με συναισθηματική αξία, ή απλώς σε ένα φθηνό μεταχειρισμένο που θα βρεις στο poulaw.gr.

Άλλωστε, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να επιδιορθώσει μερικές μικροφθορές έτσι ώστε να καταστήσει ένα παλιό έπιπλο λειτουργικό και να αναδείξει την ομορφιά του. Καθένας μπορεί να το κάνει εύκολα, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές!

Χώρος

Η επιλογή του χώρου που θα δουλέψεις το έπιπλό σου, είναι ενα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Θα πρέπει να διαλέξεις, ή να διαμορφώσεις, ένα μέρος στον οποίο θα μπορείς να εργαστείς ξέγνοιαστα. Λαμβάνοντας υπόψη τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις και τις ανάγκες του project διαμόρφωσε τον χώρο έτσι ώστε να κινείσαι ελεύθερα.

Συχνά η αναπαλαίωση είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Συνεπώς, καλό θα ήταν να τοποθετήσεις το έπιπλο σε κάποιο σημείο όπου δεν θα εμποδίζει και το οποίο θα μπορείς να δεσμεύσεις για λίγες μέρες.

Επιλογή επίπλου

Πρώτο βήμα είναι να βρεις τον κατάλληλο προμηθευτή. Αν το αγοράσεις από το διαδίκτυο, να το κάνεις από ένα έμπιστο site αγγελιών όπως το poulaw.gr και να σιγουρευτείς ότι δεν πρόκειται για απάτη. Μην διστάσεις να συμβουλευτείς τους οδηγούς μας για αγορές μεταχειρισμένων επίπλων και για ασφαλείς αγοραπωλησίες!

Πριν αποφασίσεις ότι θα δουλέψεις πάνω στο έπιπλο, αφιέρωσε λίγο χρόνο να σκεφτείς αν αξίζει η προσπάθεια για το συγκεκριμένο. Να εντοπίσεις τις ευαισθησίες του, να ελέγξεις σε τι βαθμό μπορεί να αναπαλαιωθεί και κατά πόσο σε ικανοποιεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Τα ρετρό έπιπλα έχουν αξία λόγω της ξεχωριστής τους ιστορίας, ενώ μπορεί να υπάρχει και συναισθηματικό δέσιμο. Αν όμως η φθορά είναι μεγάλη πιθανόν να μην αξίζει τον κόπο. Επίσης, αν ασχολείσαι πρώτη φορά με την αναπαλαίωση, καλύτερα να ξεκινήσεις με κάτι εύκολο, ή με κάτι που δεν θα απογοητευτείς, εάν τα πράματα δεν πάνε όπως περίμενες.

Προετοιμασία

Η καλή δουλειά απαιτεί καλή προετοιμασία!

Εφόσον εξασφαλίσεις τον χώρο και επιλέξεις το έπιπλο με το οποίο θα εργαστείς, πάρε μερικά μέτρα έτσι ώστε να δουλέψεις πιο καθαρά. Κάλυψε με εφημερίδες και ταινία τα σημεία που δεν θα ήθελες να λερωθούν από μπογιές ή άλλα υλικά. Καθάρισε πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε άλλη διαδικασία γύρω από την αναπαλαίωση. Άδειασε τον χώρο εργασίας σου από περιττά αντικείμενα τα οποία πιθανόν να σταθούν εμπόδιο. Έτσι, θα αποφύγεις αχρείαστες ζημιές, θα κερδίσεις ελευθερία κίνησης και θα έχεις λιγότερα πράγματα τα οποία θα αποσπούν την προσοχή σου.

Φαντασιώσου το αποτέλεσμα που θες να πετύχεις. Οραματίσου πώς θέλεις να είναι το έπιπλό σου όταν τελειώσεις και αναλογίσου ένα προς ένα τα βήματα που θα σε οδηγήσουν σε εκείνο το αποτέλεσμα. Ξεχώρισε τα στοιχεία που σκοπεύεις να μεταποιήσεις ή να ανανεώσεις, από εκείνα που θα κρατήσεις διότι προσθέτουν στην vintage αισθητική.

Μέτρησε προσεκτικά τις διαστάσεις και σημείωσε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημεία που θα χρειαστεί να κόψεις ή να βιδώσεις. Πολλές φορές, είναι αρκετά βοηθητικό να σχεδιάσεις στο χαρτί την κατασκευή σου, πρωτού την ξεκινήσεις. Υπάρχουν επίσης αρκετές εφαρμογές (πχ. Sketchup), τα οποία θα σε βοηθήσουν να προσομοιώσεις το έπιπλο στη τελική του μορφή.

Βεβαιώσου ότι διαθέτεις τον κατάλληλο και απαραίτητο εξοπλισμό για να δουλέψεις. Να συλλέξεις εξαρχής τα εργαλεία σου, έτσι ώστε να μην τα ψάχνεις την στιγμή που τα χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, κάποια από τα βασικά, αν πρόκειται να βάψεις, είναι πινέλα/ρολά, γυαλόχαρτα και πάντα προστατευτικά γυαλιά και γάντια. Κάνε μια λίστα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις και προμηθεύσου ό,τι σου λείπει εκ των προτέρων.

Υλικά

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι είδους υλικό θα χρειαστείς για το κάθε στάδιο της αναπαλαίωσης, καθώς και πως χρησιμοποιούνται ή συνδυάζονται τα υλικά αυτά.

Tips για ξύλο:

  • Αν πρόκειται να βάψεις ξύλο, θα πρέπει πρώτα να τρίψεις την επιφάνειά σου με γυαλόχαρτο, έτσι ώστε να κάτσει καλύτερα επάνω το βερνίκι.
  • Πριν περάσεις βερνίκι στο ξύλο, καλό θα ήταν να περάσεις μια στρώση αστάρι. Το αστάρι κλείνει τους πόρους και στεγανοποιεί το ξύλο, ενώ προετοιμάζει για το βερνίκι.
  • Το βερνίκι είναι αναγκαίο αν η επιφάνεια του επίπλου προορίζεται για σχετικά βαριά χρήση, όπου δρα προστατευτικά. Υπάρχουν πολλών ειδών βερνίκια για το επιθυμητό αποτέλεσμα (πχ. matte, gloss κα.). Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, οπότε μη διστάσεις να συμβουλευτείς τον πωλητή σου.
  • Διαλέγοντας βερνίκι, έχε στο νου σου αν το ξύλο θα είναι σε εξωτερικό η εσωτερικό χώρο.
  • Για ξύλο, συνηθίζονται τα ακρυλικά χρώματα ή υδατοδιαλυτά, όπως τα χρώματα κιμωλίας. Υπάρχουν πολλές τεχνικές για να βάψεις το έπιπλό σου. Αν θες να κάνεις κάποιο σχέδιο, το στένσιλ είναι μια καλή ιδέα. Επιπλέον, μπορείς να δώσεις διάφορες υφές στο ξύλο, τρίβοντάς το με σύρμα, κάνοντας πατίνα, ντεκουπάζ κ.λπ.. Σημείωση, η επιλογή βερνικιού βασίζεται και στο αν το χρώμα είναι ακρυλικό ή υδατοδιάλυτο.

Tips για μέταλλο:

  • Αν και το κάθε μέταλλο έχει τις ιδιαιτερότητές του, όλες οι μεταλλικές επιφάνειες χρειάζονται τρίψιμο πρωτού βαφθούν. Το σμυριδόπανό ή η συρματόβουρτσα είναι τα ιδανικά εργαλεία γι’ αυτή την δουλειά. Φρόντισε στο τρίψιμο να έχεις αφαιρέσει και το τελευταίο ίχνος σκουριάς.
  • Εφόσον έχεις λειάνει την μεταλλική σου επιφάνεια, φρόντισε να την περάσεις με αντισκωριακό αστάρι για μέταλλα.
  • Όπως και στο ξύλο, διαλέγοντας μπογιά για το βάψιμο του μετάλλου, έχε κατά νου τη θερμοκρασία που θα εκτίθεται το έπιπλο και αν θα είναι σε εξωτερικό η εσωτερικό χώρο.
  • Αν και δεν είναι απαραίτητο, καλό είναι το αστάρι και το χρώμα να είναι της ίδιας μάρκας, για μέγιστη συμβατότητα. Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με την εταιρεία, η οποία θα σε συμβουλέψει στον συνδυασμό και την επιλογή ασταριού και χρώματος.

Γενικά tips:

  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις κόλλα, να ελέγξεις πρώτα ότι είναι ειδική για τα υλικά που θες να κολλήσεις. Για παράδειγμα, άλλη κόλλα κάνει για γυαλί, άλλη για ξύλο κ.ο.κ..
  • Μπορείς με 1-4 βίδες να κάνεις το έπιπλό σου αρκετά πιο εύχρηστο, προσθέτοντάς του πόμολα, ποδαράκια, ή ροδάκια.
  • Ένα καλό λιπαντικό πολλαπλών χρήσεων, όπως το WD40, θα αποδειχθεί εξυπηρετικό σε πολλές περιπτώσεις.

Χρόνος

Η υπομονή είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος στην διαδικασία της αναπαλαίωσης επίπλων. Πρέπει να θυμάσαι ότι χρειάζεται χρόνος για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ η βιασύνη θα οδηγήσει σε λάθη. 4 φορές μετράμε, 1 κόβουμε.

Συνεπώς, ανάμεσα στις στρώσεις βαφής, στο αστάρι και στο βερνίκι, υπάρχουν παύσεις συγκεκριμένης διάρκειας που θα πρέπει να τηρηθούν, βάσει προδιαγραφών του κατασκευαστή, προκειμένου να γίνει σωστά η δουλειά. Αντίστοιχα, υλικά όπως οι κόλλες και ο στόκος, χρειάζονται συγκεκριμένους χρόνους ώστε να στεγνώσουν.

Ενημέρωση (2023): Καθώς η εστίαση στη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ευθύνη συνεχίζει να αυξάνεται, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η αποκατάσταση επίπλων στον πλανήτη μας. Επιλέγοντας να αναπαλαιώσετε παλιά ή κατεστραμμένα έπιπλα, όχι μόνο τους δίνετε νέα πνοή αλλά και συμβάλλετε στη μείωση της σπατάλης και στην εξοικονόμηση πόρων. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως χρώματα με βάση το νερό, και να ενσωματώσετε ανακυκλωμένο ξύλο ή άλλα βιώσιμα υλικά στα έργα αποκατάστασης. Αυτό θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα και θα υποστηρίξει ένα πιο πράσινο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Αγκαλιάστε την τέχνη της αποκατάστασης και συμμετάσχετε στο κίνημα για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής!

Κλείνοντας

Η αναπαλαίωση επίπλων είναι μια ιδανική DIY (κάν’ το μόνος σου) ασχολία. Είναι αρκετά δημιουργική, αλλά και πολύ χρήσιμη εφόσον δίνεις νέα αξία και νέα ζωή σε παλιά, αχρηστευμένα έπιπλα. Επιπλέον, αν ασχοληθείς λίγο παραπάνω με την αναπαλαίωση, γιατί να μην δοκιμάσεις να πουλήσεις τα δημιουργήματά σου; Με λίγη έρευνα στο διαδίκτυο και με τα tips που δώσαμε παραπάνω, δεν μένουν περιθώρια αποτυχίας!

Είτε σκοπεύεις να βρεις μεταχειρισμένα έπιπλα για να αναπαλαιώσεις, είτε θες να πουλήσεις τα έργα σου, θυμήσου να επισκεφτείς το poulaw.gr!