• Αρχική
  • Blog
  • Αντικείμενα που συμφέρει να αγοράσεις δεύτερο χέρι

14 Αντικείμενα που συμφέρει να αγοράσεις δεύτερο χέρι (2022)

14 Αντικείμενα που συμφέρει να αγοράσεις δεύτερο χέρι (2022)

Όλοι μας λίγο πολύ ακολουθούμε τα trends της εποχής, είτε έχουν να κάνουν με απλά καθημερινά αντικείμενα, όπως ρούχα και παπούτσια, είτε με τα έπιπλα του σπιτιού μας και το αυτοκίνητο που οδηγούμε. Μέσα σε αυτή την τάση όμως, ο καθένας πρέπει να κάνει τις επιλογές και τις αγορές του, βάσει της οικονομικής του κατάστασης και των προσωπικών του προτιμήσεων. Έτσι λοιπόν, κι εσύ, μπορείς να σκεφτείς τι μπορεί να προσφέρει η αγορά μεταχειρισμένων αντικειμένων, έναντι καινούριων. Τι, και γιατί, να αγοράσεις δεύτερο χέρι.

1) Έπιπλα

Κάτι που κάθε σπίτι χρειάζεται, είναι έπιπλα. Είτε ψάχνεις vintage έπιπλα, είτε απλά θέλεις να εξοπλίσεις το σπίτι σου με τα απαραίτητα, σίγουρα το μεταχειρισμένο είναι value for money. Η αγορά επίπλων είναι λίγο πιο επίπονη σε σχέση με άλλα αντικείμενα σε αυτή τη λίστα, αλλά σίγουρα αξίζει. Τα φθηνά έπιπλα είναι ανακούφιση για κάποιον που ανοίγει σπιτικό ή απλά θέλει να ανανεώσει τα υπάρχοντα.


Μπορείς να βρεις παντού αγγελίες, από το marketplace, εφημερίδες (για τους πιο παραδοσιακούς) έως και διάφορα site πωλήσεων, όπως το poulaw.gr. Εφόσον πολλά έπιπλα κατασκευάζονται με φυσικά υλικά, η επαναχρησιμοποίησή τους σημαίνει οικονομία για εσένα, αλλά και μια πιο οικολογική προσέγγιση. Περισσότερα για τα έπιπλα διαβάστε στον Οδηγό Αγοράς Μεταχειρισμένων Επίπλων του poulaw.gr.

2) Vintage Διακοσμητικά

Κάτι άλλο που δεν αποτελεί πρωταρχική ανάγκη, αλλά ίσως θες να αποκτήσεις για να διακοσμήσεις το χώρο σου, είναι τα vintage διακοσμητικά. Ένας έξυπνος τρόπος να αγοράσεις κάτι που κάποιος άλλος δε θέλει για κάποιο λόγο, κάτι που μπορεί να βρει τη θέση του στο δικό σου χώρο και να αναβαθμίσει την αισθητική του.


Τα χρήματα που θα δώσεις μένουν στην τοπική μικροοικονομία και περιορίζουν τον υπερκαταναλωτισμό. Στήριξε το τοπικό σου παλαιοπωλείο ή σώσε αντικείμενα που σου αρέσουν από το να πάνε στα σκουπίδια. Πολλές φορές μάλιστα, τέτοια αντικείμενα χαρίζονται.

3) Αυτοκίνητα

Ένα αντικείμενο όπως το αυτοκίνητο, το οποίο δεν έχει μικρή διάρκεια ζωής, είναι ένα εργαλείο καθημερινής χρήσης και κάτι το οποίο στατιστικά δεν αγοράζει ο μέσος άνθρωπος συχνά. Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα δεν είναι για όλους, αλλά η πιθανότητα να γλιτώσεις ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε σχέση με ένα καινούριο, είναι αρκετά ελκυστική για μεγάλη μερίδα του κόσμου.


Πολλά αυτοκίνητα κοστίζουν από 30% έως και 70% της τιμής ενός καινούριου και αυτό είναι κάτι που μπορεί να σε κάνει το ξανασκεφτείς. Αναλογιζόμενοι πως ένα καινούριο αυτοκίνητο κοστίζει 15 - 20 χιλιάδες ευρώ, η προοπτική μιας αγοράς μεταχειρισμένου στα 6 - 9, είναι αρκετά οικονομική. Με έναν καλό έλεγχο από τον έμπιστο μηχανικό σου στο συνεργείο, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.

4) Βρεφικά Είδη

Μόλις έγινες γονιός, ή θα γίνεις σύντομα, και ο αντίκτυπος που θα έχει στα οικονομικά σου σε ανησυχεί, είναι φυσιολογικό. Το πρόβλημα που αυτό δημιουργεί, μπορεί εύκολα να λυθεί αν συνειδητοποιήσεις τα οφέλη του μεταχειρισμένου εξοπλισμού για τα μωρά, από τα ρούχα μέχρι και το καρότσι, που αποτελεί μεγάλο έξοδο.


Το μεταχειρισμένο καρότσι μωρού είναι αυτό που πρέπει να σκεφτείς πρώτο. Αν είναι να πάρεις μόνο ένα αντικείμενο δεύτερο χέρι, αυτή είναι η σοφή επιλογή. Το πιο πιθανόν είναι ότι η οικογένεια που το είχε στην κατοχή της, απλά έχει μεγάλα πλέον παιδιά και απλά δεν το χρειάζεται πια. Τα ρούχα δε, είναι μόνο για περιόδους βδομάδων ή μηνών, καθώς η ανάπτυξη των μωρών τα πρώτα χρόνια είναι ραγδαία.

5) Μουσικά Όργανα και Μουσικός Εξοπλισμός

Περνώντας σε κάτι πιο δημιουργικό το οποίο κι αυτό με τη σειρά του ενεργοποιεί τη φαντασία σου, η αγορά ενός μεταχειρισμένου μουσικού οργάνου είναι σχετικά ασφαλής. Σε μια αγορά όπως η Ελληνική, που η αξία των μουσικών οργάνων πέφτει περίπου στο 40-60% της αρχικής του τιμής, κατά την αγορά, μπορείς σίγουρα να βρεις μια καλή ευκαιρία.


Στα πιο διαδομένα όργανα (κιθάρα, ντραμς, πιάνο κ.ά.), ο έλεγχος μπορεί να γίνει είτε από εσένα είτε από έναν επαγγελματία. Λίγες είναι οι ζημιές που δε φαίνονται, και συνήθως δεν επηρεάζουν την απόδοση ή την αντοχή του οργάνου στο χρόνο. Αν είναι για το παιδί σου και δεν ξέρεις να θα του αρέσει, καλύτερη επιλογή είναι το δεύτερο χέρι.

6) Τεχνολογικά Gadgets

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και πλέον όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς μας εξαρτάται από αυτήν. Το σωστό gadget θα σου καλύψει κάποια νέα ανάγκη, στην εργασία ή στα χόμπι σου. Τέτοιες μεταχειρισμένες συσκευές, ή και refurbished, είναι κάτι το οποίο αξίζει να διερευνήσεις.


Από tablet και τηλεοράσεις, μέχρι smart watch, οι συσκευές αυτές έχουν σχετικά μικρό χρόνο ζωής και ο μέσος άνθρωπος τις αντικαθιστά συχνά. Συμφέρει αρκετά η αγορά τους από δεύτερο χέρι. Για παράδειγμα, οι μεταχειρισμένες τηλεοράσεις είναι πολύ οικονομικές.

7) Smartphones

Πλέον σχεδόν όλοι έχουν smartphone στην κατοχή τους. Τα μεταχειρισμένα κινητά είναι μια έξυπνη λύση για πολλούς από εμάς, ίσως και για 'σένα. Μπορεί να χρειάζεσαι κάποιο συγκεκριμένο τεχνικό χαρακτηριστικό, όπως μια καλή κάμερα, και να μη βρίσκεις κάτι καινούριο σε καλή τιμή.


Κάτι άλλο που μπορεί να αντιμετωπίζεις είναι η υπερβολική τιμή ενός κινητού της συγκεκριμένης μάρκας που αγαπάς, να είναι απαγορευτική. Εδώ η λύση του μεταχειρισμένου ή refurbished smartphone, αποτελεί την ιδανική επιλογή για 'σένα, η οποία συνίσταται και είναι οικονομική.

8) Ρούχα

Ένα από τα βασικά πράγματα που σίγουρα χρειάζεσαι, είναι ρούχα. Τη σημερινή εποχή ο μέσος άνθρωπος αντικαθιστά τα ρούχα του και αγοράζει καινούρια με μεγαλύτερη συχνότητα από ποτέ. Τα μεταχειρισμένα ρούχα μπορούν να σου δώσουν μια άλλη προοπτική πάνω στο θέμα. Μπορεί να μην σε ενδιαφέρουν ρούχα για τον απλό καφέ, αλλά τα ρούχα εργασίας αξίζουν τον κόπο.


Από τη στιγμή που ένα μεταχειρισμένο ρούχο καταλήξει σε κάποιο site με αγγελίες ή σε κατάστημα μεταχειρισμένων, γνωρίζεις ότι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τον κύκλο της ζωής του, και μπορείς να το αποκτήσεις με χαμηλό αντίτιμο. Έτσι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος και θα περιορίσεις λίγο τον καταναλωτή μέσα σου.

9) Ποδήλατα

Κάτι που κάποιοι χρησιμοποιούν για γυμναστική, ή ως μέσω μετακίνησης, είναι το ποδήλατο. Ίσως δεν έχεις ποτέ σου σκεφτεί ότι το ποδήλατο είναι μια μεταλλική κυρίως κατασκευή, χωρίς πολλά μηχανικά μέρη και με ελάχιστη απαιτούμενη συντήρηση. Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ποδηλάτων ήταν πάντα διαδεδομένες και συμφέρουν οικονομικά.


Με ένα καινούριο σετ λάστιχα θα είσαι έτοιμος, και να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας λόγος να το αγοράσεις καινούριο. Υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες θα βρεις αγγελίες για δωρεάν ποδήλατα. Με ελάχιστα χρήματα για την επισκευή τους, θα σε κάνουν να νιώσεις όμορφα με το νέο σου μέσο μεταφοράς.

10) Βιβλία και Πανεπιστημιακά Συγγράμματα

Σε περίπτωση που δεν είσαι συλλέκτης βιβλίων, αλλά απολαμβάνεις το διάβασμα ή είσαι φοιτητής και χρειάζεσαι κάποιο πανεπιστημιακό σύγγραμμα, το δεύτερο χέρι μπορεί να σου προσφέρει πολλά. Αν πάλι συλλέγεις και ψάχνεις την πρώτη έκδοση του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, ανήκεις σε άλλη κατηγορία.


Γνωστές διεθνείς πλατφόρμες πώλησης, αλλά και τοπικά βιβλιοπωλεία, παλαιοπωλεία, υπαίθριες αγορές, μέχρι και περίπτερα, μπορούν να σου παρέχουν πληθώρα επιλογών σε Ελληνική, αλλά και ξένη λογοτεχνία. Η τιμή πάλι μπορεί να είναι μέχρι και στο 1 ευρώ ανά βιβλίο, κάτι το οποίο απέχει αρκετά από την τιμή ενός καινούριου, οτιδήποτε ανάμεσα σε 8-15 ευρώ. Η τιμή των συγγραμμάτων δε, είναι πολύ υψηλότερη για τα καινούρια. Πολλοί θα έλεγαν άλλωστε, “το παλιό βιβλίο έχει το δικό του γούστο”.

11) Δίσκοι Μουσικής (Βινύλια)

Στο στοιχείο της μουσικής πάλι, κάτι το οποίο πολλοί αγαπούν, και ίσως είσαι ένας από αυτούς, μιλάμε για τα βινύλια. Δεδομένου ότι είναι ένα μέσο το οποίο κάνει την επιστροφή του και πολλοί βγάζουν δίσκους σε βινύλια, ακόμη και μικρά τοπικά μουσικά συγκροτήματα, τα βινύλια είναι κάτι που ίσως ψάχνεις ή συλλέγεις.


Είναι κάτι που απαιτεί κάποια συντήρηση και φροντίδα, αλλά η εμπειρία είναι διαφορετική, καθώς η αναλογική-lossless ποιότητα είναι καλύτερη από τις ψηφιακές μορφές που ακούει κάνεις σε γνωστές streaming πλατφόρμες, και από τα CD. Συνήθως είναι σχετικά οικονομικά μεταχειρισμένα και πολλά από αυτά δεν είναι διαθέσιμα ως καινούρια.

12) Εξοπλισμός Γυμναστικής

Με τα νέα παγκόσμια δεδομένα τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ποσοστό ανθρώπων κατέφυγε στη γυμναστική στο σπίτι. Με τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης και τον κόσμο να επιστρέψει σιγά σιγά σε έναν ρυθμό ζωής, η επιστροφή στο γυμναστήριο είναι φυσικό επόμενο.


Αν δεν είσαι από αυτούς που πάνε γυμναστήριο και εξακολουθείς να επιλέγεις τη γυμναστική στο σπίτι ή στην ύπαιθρο, αυτή είναι η ευκαιρία σου να αγοράσεις μεταχειρισμένο εξοπλισμό γυμναστικής, φθηνά. Τα μηχανήματα αυτά είναι φτιαγμένα για να αντέχουν, οπότε μην ανησυχείς.

13) Εργαλεία

Πολλές φορές, ο κόσμος αγοράζει καινούρια εργαλεία για να ολοκληρώσει ένα project ή να κάνει κάτι DIY (κάντο-μόνος-σου). Μετά από την ολοκλήρωση του, πολλοί δεν τα ξαναχρησιμοποιούν και απλά καταλαμβάνουν χώρο στο σπίτι, την αποθήκη ή το υπόγειό τους.


Πολλοί από αυτούς, τελικά, θα αποφασίσουν να τα δημοσιεύσουν σε αγγελία και να τα ξεφορτωθούν. Αυτή είναι η ευκαιρία σου, είτε αν τα χρειάζεται για κάποιο project, είτε για επισκευές στο σπίτι, είτε για το χόμπι σου που περιλαμβάνει κατασκευές, να τα αγοράσεις πολύ φθηνά. Αν πάλι με τη σειρά σου, δε τα ξαναχρησιμοποιήσεις, τα βάζεις αγγελία να βρουν νέο σπίτι.

14) Νυφικά

Για τη μεγάλη σου μέρα, σίγουρα το κατάλληλο ένδυμα επιβάλλεται. Μην ξεχνάς όμως ότι το ένδυμα αυτό είναι για μια μέρα της ζωής σου μόνο, αν όλα πάνε καλά. Γι' αυτό το λόγο, ίσως το νυφικό είναι το νούμερο ένα αντικείμενο που δεν πρέπει να αγοράσεις καινούριο, καθώς μετά τη μεγάλη σου μέρα, θα κάτσει για πάντα σε μια ντουλάπα, στο κουτί του.

Μην ξεχνάς...

Αναμφίβολα πρέπει να νιώθεις υπέροχα τη μέρα του γάμου και το νυφικό σου πρέπει να ταιριάζει στο σώμα, τη διάθεση και την περίστασή. Με λίγη υπομονή και καλό ψάξιμο μπορείς να βρεις κάτι το οποίο θα σου ταιριάζει και θα μπορέσεις να γλυτώσεις το υπέρογκο έξοδο ενός καινούριου νυφικού.


Μπορείς να περιορίσεις την καταναλωτική σου πλευρά και να συμβάλεις στο να ολοκληρώνει κάθε προϊόν τον κύκλο ζωής του στην ώρα του και με τη μέγιστη δυνατή χρήση κατά τη διάρκειά του. Το second hand είναι κάτι που όλοι θα έπρεπε να έχουν κατά νου, ανεξαρτήτως εισοδήματος, καθώς δεν είμαι μόνο θέμα οικονομίας αλλά και οικολογίας. Ένα αντικείμενο μπορεί να είναι φτιαγμένο για να έχει πάνω από έναν ιδιοκτήτες.


Κλείνοντας, φυσικά και η αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων θέλει προσοχή και λίγη παρατηρητικότητα, αυτό είναι το τίμημα για τη σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων που προσφέρουν. Το poulaw.gr είναι μια σελίδα αφιερωμένη στο second-hand με μεγάλη γκάμα αγγελιών από ιδιώτες.


Δείτε Επίσης: Έξτρα εισόδημα, χωρίς έξτρα κόπο!